ADAY ÖĞRENCİLERE MESAJ

Sevgili ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğrenci Adayları,

Üniversitemizin 1958’de kuruluşundan iki yıl sonra kurulmuş olan Bölümümüz, 60 yılı aşkın bir süredir öğrenci yetiştirme, ileri araştırmalar gerçekleştirme, topluma hizmet etme çalışmalarını büyük bir şevk ve başarı ile sürdürmektedir. Bu kadar köklü bir üniversitenin üyesi olmanın en önemli getirisi, akla gelebilecek herhangi bir konuda çalışmakta olan bir araştırmacıya kolaylıkla ulaşabilme şansıdır.

Bölümümüz bozkırda çorak bir arazide yeşerirken ve kendi geleceğini şekillendirmeyi yine kendi kaynakları ile yapmaya uğraşırken, Ülkemizi de teknoloji alanında ileriye taşımıştır. Bölümümüz mezunları ve akademik mensupları, Türk Elektrik Kurumu (TEK), Posta Telgraf Telefon (PTT), Türkiye Radyo ve Televizyon (TRT), TÜBİTAK BİLTEN (şimdiki adıyla UZAY) gibi kurumlar ile ASELSAN, HAVELSAN, TEKNİM gibi ülkemizin önde gelen savunma sanayii önderi şirketlerin kuruluşları ve gelişmelerinde büyük rol oynamıştır. Ülkemizde ve dünya çapında faaliyet gösteren pek çok özel şirket yine Bölümümüz mezunlarınca kurulmuş ve geliştirilmiştir.

Bölümümüzün temel misyonu, çok nitelikli olan öğrencilerini sadece birkaç dalda değil, elektrik ve elektronik mühendisliğinin bütün dallarında olabildiğince donanımlı şekilde yetiştirmektir. İlk iki-üç yıl içerisinde bilgisayar, biyomedikal, elektronik, elektrik makineleri ve güç elektroniği, güç sistemleri, kontrol, mikrodalga ve anten, robotik, sinyal işleme, haberleşme konularında ihtiyaç duyulan temel bilgiye sahibi olan öğrencilerimiz, son bir-iki yıl içinde seçtikleri dallarda uzmanlaşma şansını elde ederler. Bölümümüzde 50 civarı öğretim üyemiz ve 50 civarı araştırma görevlimiz ile tüm alt dallarla ilgili ders ve laboratuvar (http://eee.metu.edu.tr/tr/labs)  faaliyetlerini sürdürmekteyiz. Tek bölüm içerisinde bu kadar çok konuda bilgi sahibi olmak büyük bir şanstır. Lisans programımız, uluslararası ABET Mühendislik Akreditasyon Komisyonu tarafından akredite edilmiştir.

Çeşitli sınıflarda toplam 2000 civarında öğrencimiz 8 binamızda eğitim görmektedir. Her biri birbirinden kıymetli olan öğrencilerimiz, sadece Bölümümüze değil birbirlerine de sürekli değer katmaktadırlar. Köklü bir üniversitenin büyük bir bölümünde, çok kıymetli arkadaşlar içerisinde akademik, kültürel, sanatsal ve sosyal konularda sürekli gelişebilme fırsatına sahiptirler. Lisans derslerinin yanında, Bölümümüzde pek çok alanda çok ileri seviyede araştırmalar yapılan araştırma laboratuvarlarımızda (http://eee.metu.edu.tr/tr/research-labs) serbest araştırma yapmaları (STAR programı) onların dünya standartlarına ulaşmalarını kolaylaştırmaktadır. Mezunumuz tarafından Bölümümüze hediye edilmiş olan 3400 metrekarelik Ayaslı binamız, araştırma yapan mensuplarımızın kullanımına sunulmuştur.

Bölümümüz mensupları pek çok diğer bölümlerin bir araya gelmesi ile kurulan Görüntü Analizi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Mikro-Elektro-Mekanik Sistemler Araştırma ve Uygulama Merkezi, Güneş Enerjisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Rüzgar Enerjisi Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi, Enerji Depolama Malzemeleri ve Gereçleri Araştırma Merkezi, TSK Modelleme ve Simülasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi araştırma merkezlerine de büyük katkılar sağlamaktadır (http://eee.metu.edu.tr/tr/research-centers).

İngiltere merkezli Quacquarelli Symonds (QS) kuruluşu, 2014 yılından beri dünya üniversitelerinin sıralamasını “Akademik Saygınlık”, “Üniversite Saygınlığı”, “Atıf Oranları” ile akademik çalışmaların etkisini ölçen “H-index” göz önünde bulundurularak hesaplamaktadır. Sıralamaya giren Ülkemiz üniversitelerinden en üst sırada devlet üniversiteleri bulunmaktadır ve bunlar arasında en üst sırada Üniversitemiz bulunmaktadır. Bölümümüz 2021 sıralamasında dünya çapındaki ilk 200 elektrik ve elektronik mühendisliği bölümü listesinde olmanın (QSWeb) gururunu yaşamaktadır.

Teknokentimiz ülkemizin ilk teknokentidir ve 100’e yakın Bölümümüz mezunu Teknokentimizde şirket sahibidir. Genç mezunlarımızca kurulmuş olan yenilikçi firmalar (bir kaç örnek için: http://eee.metu.edu.tr/tr/startups) hem ülkemizde hem de dünyada ses getirmektedir.

Birbirinden kıymetli arkadaşlar edinmek, öğrenmeyi öğrenmek, en ileri akademik eğitimi almış bir dünya insanı olarak yetişmek, ilgi duyduğunuz her alanda kendinizi yetiştirebileceğiniz yemyeşil bir kampüste üniversite hayatınızı geçirmek isterseniz büyük ailemize katılmanızı dileriz.

En içten sevgi ve saygılarımla,

Prof. Dr. İlkay Ulusoy

Son Güncelleme: