Aday Öğrencilere Mesaj

Değerli ODTÜ EEMB Lisans Programı Adayı Öğrencilerimiz, 

Bugünlerde, gelecekteki meslek hayatınızı şekillendirecek çok önemli bir tercih yapmak üzeresiniz. Doğru tercihler doğru bilgilendirmelerle mümkün olur. Bu konuda yardımcı olabilmek için ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü (EEMB) hakkında derlediğimiz bazı önemli bilgi ve haberleri sizlerle paylaşmak istiyorum. 

ODTÜ EEMB Hakkında: 1958 yılında kurulan bölümümüz bu yıl 57. yaşına ulaştı. Lisans programımız bugüne kadar yaklaşık 8000 mezun verdi. Mezunlarımız gerek endüstride gerekse akademide çok başarılı çalışmalar yaparak bölümümüzü dünya çapında tanınır kıldılar. Bölümümüz Elektrik ve Elektronik Mühendisliği alanında dünyanın en iyi 100 bölümü arasına girdi. Her yıl yaklaşık 200 mezun veren lisans programımız, ülkemizde mühendisliğe (ve ülkemizin oluşmakta olan mühendislik tarihine) en ciddi katkı sağlayan bölümler arasında yerini aldı. 

Lisans Programımız Hakkında: Lisans programımızın ana hedefi analitik düşünme, problem çözme ve modelleme yeteneği gelişmiş, elektrik-elektronik mühendisliğinin neredeyse tüm dallarında temel bilgi birikimi olan, problemlere yenilikçi bir bakış açısıyla yaklaşabilen, çalışkan ve yaptıkları işlerde sonuç almaya odaklı bireyler yetiştirmektir. Lisans programımız kuramsal ve uygulamalı derslerle iç içe bir şekilde ilerlemektedir. Her eğitim döneminde en az bir laboratuvar dersi bulunmakta ve 7-8 hafta süresince, her biri yaklaşık yarım gün süren deneyler yapılmaktadır. Elektrik-elektronik mühendisliğinin konuları gereği (elektromanyetik teorisi, kontrol teorisi, devre teorisi gibi) derslerimizde öğrencilerin soyut düşünebilme yetenekleri gelişmekte, fiziksel yorum ve matematiksel analiz kabiliyetleri artmaktadır. Son sınıfta öğrencilerimiz uzmanlaşmak istedikleri daldan seçmeli dersler alarak mezun olmaktadırlar. Çoğunlukla, aldıkları derslerle iki uzmanlık dalını birleştirerek mesleki ilgi alanlarını genişletebilmektedirler.  Bölümümüz gerek öğretim üyesi sayısı, gerekse uzmanlaşma dal sayısı olarak diğer birçok üniversitenin benzer bölümlerinden çok farklı bir konumdadır. ODTÜ-EEMB’nin lisans programını benzerlerinden ayırdeden en önemli farklardan biri uzmanlaşma alanlarının çeşitliliği ve bu alanların kapsanma derinliğidir.  

Bitirme Projeleri: 2000 yılından bu yana, lisans programımızın son sınıfında, 4-5 kişilik öğrenci grupları ile gerçekleştirilen bitirme projeleri yapılmaktadır. Bitirme projesi kapsamında yaklaşık 40 farklı grubun her biri, 5 farklı proje içinden istediği projeyi seçmektedir. Bir yıl süren proje çalışması kapsamında, her grup bir öğretim üyesinin danışmanlığında çalışmakta ve yaratıcılık yönü ağır basan mühendislik projesini A’dan Z’ye bir bütünlük içerisinde tamamlama deneyimini yaşamaktadır. Bitirme projesi dersinin dolaylı olarak sağladığı önemli katkılardan biri de öğrencilerimizin girişimcilikle tanışmaları ve bazılarının mezuniyet sonrasında teknopark benzeri yerlerde kendi şirketlerini kurmalarıdır. (Dersin sayfasına bağlantıdan ulaşılabilir.)

Lisans Öğrencilerine Yönelik Araştırma Programı-STAR:  2013-2014 ders yılında ilk kez başlatılan STAR programımız kapsamında, birinci sınıftan son sınıfa kadar bütün lisans öğrencilerimize araştırma yapma imkanı tanınmaktadır. Bu programın amacı, rehber öğretim üyelerinin yönlendirmesi ile öğrencilerimizi araştırma dünyası ile mümkün olduğunca erken tanıştırmak, çeşitli bilimsel ve teknolojik alanlarda sürdürülen güncel araştırma projelerine dahil etmektir. 

Lisans-STAR Öğrencilerimizin Uluslararası  Başarıları: 

  • 2014 yılında tamamlanan ilk STAR döneminde, programa katılan öğrencilerimizden bir tanesi rehber hocası ile birlikte yaptıkları araştırma sonuçlarını uluslararası saygın dergilerde yayınladı. STAR programı öncesindeki birkaç yıl içerisinde ise 3 lisans öğrencimiz birlikte çalıştıkları öğretim üyeleriyle uluslararası saygın dergilerde bilimsel makaleler  yayınladılar.  
  • 2015 yılında tamamlanacak olan ikinci STAR döneminde 5 lisans-STAR öğrencimiz, dahil oldukları MetuSat takımının başarıyla tamamladığı mikro-uydu projesiyle, 12-15 Haziran 2015’de Teksas, ABD’de gerçekleştirilen uluslararası CAN-SAT yarışmasında, çok önemli bir derece elde etti:  

The American Astronautical Society (AAS) ve American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) tarafından uzayla ilgili konularda “tasarla-üret-fırlat”  temalı olarak her yıl düzenlenen uluslararası öğrenci yarışmasına ODTÜ adına katılan MetuSat ekibimiz, 2015 yılında yarışmaya katılan 42 takım arasında dördüncü oldu. Elektrik-Elektronik ve Havacılık-Uzay Mühendisliği Bölümlerinin öğrencilerinden oluşan 10 kişilik MetuSat takımının 5 üyesi EEMB-STAR öğrencilerinden oluşmaktaydı (http://www.cansatcompetition.com/winners.html). 

Çift Anadal, Yandal Programları: Her yıl, özellikle temel bilimler programlarında çift anadal veya yandal yapan öğrencilerimize yenileri eklenmektedir. Fizik ve matematik özellikle tercih edilen ikinci programlar olarak gözlenmektedir. Bilgisayar, makine ve endüstri mühendisliği gibi alanlarda ikinci program eğitimi yapan öğrencilerimiz de vardır.

Öğrenci Profili: Öğrencilerimiz genelde anadolu lisesi, fen lisesi gibi matematik ve fizik derslerinin yoğun verildiği başarılı okulların üst düzey öğrencileridir. Tümü sınav sıralama listelerinin en üst dilimlerinden alınan öğrenci profilimizin homojen yapısı, lisans program hedeflerimizi ve eğitim seviyemizi yüksek tutmamızı mümkün kılmakta, öğrencilerimizin kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarına imkan tanımaktadır. Öğretim üyelerimizin büyük bir çoğunluğu lisans derecelerini ODTÜ-EEMB’den almıştır. Bu durumun doğal yansıması olarak, öğrenci – öğretim üyesi ilişkisinde ortak tecrübeye dayalı bir simetri oluşmaktadır. Öğrencilerimiz bölüm hocaları ve asistanları tarafından yakın gelecekteki iş arkadaşları ve meslektaşları olarak görülmekte; öğrencilerimizin ihtiyaç duydukları akademik yardım ve danışmanlık desteği ders saatleri dışında da memnuniyetle verilmektedir.

Mezunlarımız Hakkında: Bölümüzde aldıkları eğitim sonucunda problem çözme, analitik düşünme ve adaptasyon yetenekleri keskinleşmiş olan mezunlarımız çok farklı dallarda çalışabilmektedirler. Bağlantıdan akademik yaşamı seçen mezunlarımızın kapsamlı listesine ulaşabilirsiniz. Bu akademisyen mezunlarımızın bir kısmı (kırmızı renkte yazılanlar) halen bölümümüzde görev yaparken, önemli sayıda mezunumuz da (mavi renkte yazılanlar) dünyanın çeşitli üniversitelerinde akademisyen olarak çalışmakta, ODTÜ-EEMB’yi yurt dışında temsil etmektedirler. Listenin geri kalanı (siyah renkte yazılanlar) ise temel mühendislik eğitimini bölümüzde alıp şimdi Türkiye’deki diğer üniversitelerde öğretim üyesi olan mezunlarımızdır. ODTÜ-EEMB olarak, ülkemizin diğer değerli üniversitelerinin eğitim kadrosuna büyük ölçüde katkıda yapmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Ayrıca, bu listede bulunan akademisyenlerin sadece elektrik-elektronik mühendisliği alanında değil; felsefeden, iktisata ve hatta güzel sanatlara kadar birçok farklı dalda çalıştıklarını görebilirsiniz. Akademik yaşam dışında olan mezunlarımızın çalışma yerlerini görmek için yaptığımız anket sonuçlarına buradan bakabilirsiniz. Mezunlarımızın sadece eğitim aldıkları dalda ve kısıtlı bir zaman diliminde değil; hayat boyu çeşitli alanlarda üretken ve başarılı olmaları ODTÜ-EEMB’deki eğitimleri sırasında genç yaşta edindikleri disiplin, temel bilgi birikimi ve keskinleşmiş yetenekleriyle ilişkilendirilebilir. 

Öğretim Üyesi Kadromuz: Bölümüzde 54 kadrolu öğretim üyemiz ve 14 emekli öğretim üyemiz  bulunmaktadır. Emekli öğretim üyelerimiz, azaltılmış yüklerle eğitim programına desteklerini sürdürmekte, bilgi ve tecrübelerini daha genç öğretim üyelerine ve öğrencilerimize aktarmaktadır. Geniş öğretim üyesi kadromuz elektrik ve elektronik mühendisliğinin neredeyse tüm dallarında araştırma yapma ve eğitim verme olanağı sağlamaktadır. 

Yeni Öğretim Üyelerimiz: Dünyanın en önde gelen üniversitelerinden doktora derecelerini almış, üstün başarılı, araştırmacı genç öğretim üyelerini bölümümüze  katmak, öğretim üyesi kadromuzu hem nitelik hem nicelik bakımından geliştirmek yönündeki çalışmalarımız artarak sürmektedir. Son 3-4 yıl içerisinde aramıza 10 genç öğretim üyesi katıldı, önümüzdeki yıl içinde 3 genç akademisyenin daha EEMB kadrosuna katılması için süreç devam etmektedir. Uygulamalı elektromanyetik, savunma sistemleri, RF-elektroniği, yarı iletken elektroniği, kuantum cihazları, optik-fotonik sistemler, sinyal ve görüntü işleme, kontrol sistemleri, robotik, güç sistemleri ve elektrik makinaları alanlarında çalışan üstün başarılı genç akademisyenlerimizin katılımıyla, EEMB öğretim üyesi kadromuz daha da güçlendi ve yenilendi (yeni öğretim üyelerimiz).

Sonuç olarak, ODTÜ-EEMB Lisans Programı Adayı Öğrencilerimize şunu söylemek isterim:

ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin ana misyonu temel bilgi birikimi güçlü, yenilikçilik ve araştırmacılık yetenekleri yüksek, dünya standartlarına uygun yetiştirilmiş mühendisleri ülkemize kazandırmaktır. Sadece Türkiye’de değil dünya çapında değerli bir diploma almak, elektrik-elektronik mühendisliği konularında kendini en iyi şekilde yetiştirmek isteyen, matematik ve fizik dallarına doğal ilgisi olan, yenilikçilik ve girişimciliğe açık, meraklı ve çalışkan gençleri, yani SİZLERİ de aramızda görmek istiyoruz. 

Başarı dileklerim ve sevgilerimle,

ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü adına

Prof. Dr. Gönül Turhan Sayan

ODTÜ Rektör Yardımcısı

2013-2016 Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı

Son Güncelleme:
02/07/2018 - 19:37