Information Theoretical Analysis for Faster than Nyquist Transmission Techniques

Proje Koordinatörü: Doç. Dr. Ayşe Melda Yüksel Turgut

Proje Tipi: TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı

Proje Bütçesi: 631250 TL

Proje Başlangıcı: 01.09.2022

Desteklenen Personel: 2 doktora öğrencisi (tam zamanlı), 1 yüksek lisans öğrencisi (tam zamanlı), 2 lisans öğrencisi (yarı zamanlı)

Proje Özeti: Nyquist'ten hızlı iletim (faster than Nyquist, FTN), iletişim sistemlerinde spektral verimliliği (bit/sn/Hz) önemli ölçüde iyileştirme potansiyeline sahip gelecek vadeden bir fiziksel katman tekniğidir. Bu iletim tekniğinde, bilgi taşıyan darbeler, Nyquist'in ispatladığı limitlerden daha hızlı iletilir ve bu iletim haberleşme kalitesini bozan semboller arası girişime neden olur. FTN tekniğinin temelleri 1960'lara ve 1970'lere kadar uzanır. Özellikle, 1975’te Mazo, darbelerin hızlandırılmasının belirli bir sınırı aşmaması ve semboller arası girişimin alıcıda giderilmesi şartıyla FTN'in, Nyquist hızında iletim ile aynı hata başarımını elde edebileceğini göstermiştir. 1975'ten günümüze kadar geçen zaman içinde, silikon teknolojisinde ve sinyal işleme tekniklerinde önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Öte yandan, gelecekteki haberleşme ağları için ihtiyaç duyulan iletim hızları çok yüksektir. Belirtilen bu gelişmeler ve ihtiyaçlar hem akademideki hem de endüstrideki birçok uzmana FTN iletim tekniğinin nihayet zamanı gelen bir teknoloji olduğunu düşündürmektedir.

MHPT