Genişletilmiş SWIR Bölgesinde Çalışan Delta Katkılı nBn Yapısında Kızılötesi Dedektör

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Serdar Kocaman

Proje Tipi: TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı

Proje Süresi: 24 Ay

Proje Başlangıcı:

Desteklenen Personel: 2 doktora öğrencisi (tam zamanlı)

Bu projede, cisimlerin yansıma katsayılarının değişmesiyle SWIR uygulamaların arttığı genişletilmiş SWIR (eSWIR) dalgaboyu için InGaAs dedektör teknolojisi için literatürde ilk defa delta katkılama katmanları kullanılarak nBn tipi (yaklaşık 2.5 µm kesim dalga boylu) kızılötesi dedektör geliştirilecektir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuantum Aygıtları ve Nanofotonik Araştırma Laboratuvarı (ODTÜ KANAL) kızılötesi dedektör teknolojilerinde uzmanlığının kapsadığı kızılötesi bölgeler (SWIR, eSWIR, MWIR, LWIR) ve malzeme teknolojileri (InGaAs, QWIP, HgCdTe) açısından dünyada sayılı birkaç araştırma grubu arasında bulunmaktadır. ODTÜ-KANAL, SWIR bandında geleneksel tek bantlı 1.7 µm kesim dalga boyunda geniş alanlı ve megapiksel odak düzlem dizinlerini başarıyla geliştirmiştir. eSWIR bandında da klasik pn eklemi yapısı kullanarak literatürdeki en iyi performansı gösteren dedektörleri göstermiştir. Bu projeyle de gelişmekte olan bir dedektör yapısı (nBn) kullanılarak eSWIR bandında dedektörler geliştirilecektir.

Serdar Hoca 1001 Pic.